Mave-tarmsystemets funktion

Mave-tarmsystemets funktion

Vi har alle, i mere eller mindre grad, en forståelse af hvilken funktion mave-tarmsystemet har, nemlig at fordøje den næring vi indtager. Men det er ikke alle der er klar over hvor komplekst et system det egentlig er, og hvor mange processer der egentlig foregår, fra man har taget en bid af sin mad til man kommer af med noget af det igen, i form af afføring.

Jeg vil her give et kort overblik over nogle af alle de processer der sker, dog uden at gå ned i for mange processer på celleplan.

Fordøjelse

Fordøjelseskanalen er det system der er ansvarlig for at nedbryde maden vi indtager, så vi kan optage den i kroppen og anvende den i cellerne. Denne nedbrydning foregår ved hjælp af både mekaniske og kemiske processer.

De mekaniske processer

  • Starter i munden, hvor vi med tænderne tygger maden til mindre stykker og tungen blander det med spyt
  • Herefter synkes maden. Dette starter som en viljebestemt handling hvor tungen presser maden op og bagud mod svælget. Når først maden har passeret svælget sker resten af transporten gennem mave-tarmsystemet automatisk ved hjælp af peristaltiske bevægelser (sammentrækninger).
  • De mekaniske processer der sker gennem hele mave-tarmsystemet, har til formål at gøre det lettere for maden at passere gennem fordøjelseskanalen og at gøre maden tilgængelig for de kemiske processer der findes ned gennem hele systemet.

De kemiske processer

  • Starter også i munden hvor maden blandes med spyt. Spyttet er det der gør at maden ”tilføres” smøremiddel og derved letter transporten af maden ned gennem spiserøret og videre til mavesækken. Men spyttet er også med til at starte nedbrydningsprocessen af nogle af de næringsstoffer der er indtaget.
  • Når maden er nået mavesækken tilføjes der yderligere en nedbrydende væske i form af mavesaft. Mavesaften indeholder flere kemiske processer som øger den allerede begyndende nedbrydningsproces af næringsstofferne. Maden omdannes ligeledes til en form for vælling for at lette transporten videre gennem systemet og for at gøre det lettere for den videre optagelse af næringsstofferne i tyndtarmen.
  • Vællingen føres videre ud i tarmene, først i tyndtarmen hvor de sidste kemiske processer nedbryder og optager næringsstofferne som kroppens celler kan anvende.
  • Herefter videre ned gennem tyktarmen. Når tarmindholdet er nået til tyktarmen, er alle næringsstoffer optaget i kroppen, dog med undtagelse af vand og visse mineraler som bliver optaget her i tyktarmen. Tilbage i tarmen er nu kun de ufordøjede madrester og nedbrydningsmateriale fra alle de kemiske processer (det vi kender som afføringen)
  • Afføringen udskilles gennem endetarmen, der er den sidste nederste del af tyktarmen.

Den normale tid, fra et måltid er indtaget til de ufordøjede rester udskilles som afføring, er på 24-48 timer. Så hvis man tænker over alle de processer der foregår gennem mave-tarmsystemet, er det imponerende hvad vores fordøjelsessystem er i stand til på så kort tid.

Mave-tarmsystemet og din fordøjelse

De tanker jeg har gjort mig i forhold til dette blogindlæg, har været at forsøge at skabe et forståeligt overblik over, hvor komplekst et system dit fordøjelsessystem egentlig er. Det er nemlig ikke ligegyldigt hvad du tilbyder din krop af næringsstoffer og hvordan de enkelte dele reagerer nede igennem mave-tarmsystemet. Det hele har i sidste ende en stor betydning for din sundhed og velvære. En ubalance, evt. forårsaget af sygdom, et sted i fordøjelsesprocessen kan forårsage symptomer og gener der kan virke invaliderende for dig i din hverdag.